Discussions

Please click upvote if you want to ask the same question. To ask new question, create a question here.

Intraday strategy

Apakah strategy intraday yang dicadangkan oleh isaham? #

3 Indicator terbaik

kalau coach hanya boleh pilih 3 max indicator, apa indicator tersebut..utk TA dan kenapa pilih 3 indicator itu ? #technical

Base

Mengenal base yang cantik sebelum entry @ tanda2 nak breakout #technical

Column AK EP, CL, TP

Cara betul penggunaan column ini untuk EP, CL, TP, Remarks dan bagaimana untuk react apabila value berubah kemudian hari. #screener

Bid Que Method untuk iSaham Screener

Bile menggunakan sesuatu screener, bila nak enter bid, dilihat pada trading platform 5 market depth total Q volume or buyer kurang dr seller. Adakah masih boleh enter best buy q 1 atau kena tunggu buyer lg ramai sebelum q buy? #tradingplatform

SNR

Cara betul tentukan SNR untuk short term, mid term dan long term. #technical

Relax trading

Apa cara nak hold kaunter 3, 4 hari dengan profit 10% #tradingplatform

Trading by market cap

Adakah betul, untuk invest/trade dengan prospect growth lebih besar - kita fokus micro/small caps? Since market maker hanya perlu modal lebih kecil dan efisien untuk push price lebih senang, berbanding mid dan large caps. #sector

Warrant

Adakah kesan beli kaunter yang premium warrant yang melebihi 40%? Apakah faktor turun naik premium? #fundamental

Perbezaan strategi mengikut jangka masa

Boleh share secara detail apa perbandingan cara melabur utk intraday, swing mid term dan long term? Mungkin boleh huraikan dari segi mindset, step (masuk, monitor, keluar), realistic return, trading plan, jenis counter dan perkara2 lain. Boleh share juga dari segi persamaan. #basic

Teknikal

Apa beza Volume Spread Analysis vs Price Volume Action/Analysis? #technical

Indicators

Tuan, saya nak tahu indicator ape yang paling bagus disebabkan banyak indicator yang delay dari current price action. Seterusnya, boleh ke saya pakai indicator yang dicadangkan oleh tuan untuk intraday/FIFO/midterm? #technical

Intraday

Pukul berapa paling sesuai nak beli? #technical

Index Future,DJIA

Apa itu/Dimana nak rujuk/Bagaimana cara guna index future sbg panduan utk trader/investor ? #sentimen #others

MACD

To identify stok Zero-Lag MACD line cross Signal Line during uptrend #technical

Penerangan berkaitan Warrant

Apakah yang dimaksudkan dengan mothershare? Mengapa perlu elak premium lebih 40% dan mengapa perlu elak 6bulan sebelum expired date? #basic

Fibo tv18

Salam coach, bagaimana fibo ditentukan dalam screener tv18? Tarik fibo dari highest price ke lowest price atau highest price ke near support? Tqvm #screener

Updated time & date in portfolio page

Could you add the last updated date & time in the portfolio page? my internet connection could be slow sometimes, and i am not sure if the portfolio has been updated or not. Thanks! #isaham

Screening Method

Salam, boleh saya tahu screener yg sesuai utk pullback/retracement di atas ema? Tq #screener

buat signal kurungan (B) =Beli /(S)=Jual tertera pada chart

memudahkan lagi pembelian @ jualan hanya melihat pada signal tersebut pada chart tanpa perlu berulang alik membalik mencari screener2 yang banyak #tradingplatform

analisa saham

untuk short term, fundamental perlu ke study saham bleh mampu bertahan5 tahun.? kalau base on isaham score fundamental contoh >5.0 ok ke? #fundamental

Salam tuan..berapa harga saham yg dicadangkan dan sesuai dibeli? #others

BuyQ>SellQ, tp kenapa harga turun/maintain? #technical

Intraday Skill

Apakah skill yang perlu difahami oleh trader sebelum melakukan intraday? iSaham ada provide intraday trade training atau kelas untuk beginner? Apakah topik yang akan diajar bagi beginner intraday trader? #basic

Swing

Saya masih kurang faham tentang swing. Bagaimana hendak mengambil kesempatan ke atas swing. Bagaimana hendak memahami Swing high low support & resistance indicator? #isaham

BOSO Screener

1) Saya masih kurang faham apa yg dimaksudkan Profit Bid 1, Profit Bid 2, Boso Score dan BVG. 2) Adakah saya beri keutamaan kepada BOSO Score yg tertinggi dalam memilih stok untuk di beli dalam BOSO? #screener

Stochastic dan RSI

macmne nk gune dua bnde ni dlm m+/ screener isaham? adakah obnde ni blh jadi sbgi pnanda aras saham ni boleh dibeli atau x? #screener

Valuation

Apa beza relative valuation dan DCF valuation dengan intrinsic value? #

Analisa saham

Cara - cara untuk tidak over analyse sesebuah saham. Tips untuk lebih yakin dalam pemilihan saham. #basic

Entry & Exit Point

Kalau satu-satu saham tu dah breakout current resistance dengan high volume/marubozu, bila kita perlu entry? Kalau satu-satu saham yang kita pegang, sentuh atau jatuh 1-2 bid daripada paras support/CL yang kita tetapkan, perlu kah kita sell secepat mungkin? Atau tunggu signal2 lain? #technical

Technical Analysis - Decision making

Bagaimana boleh kita mengambil keputusan utk "HOLD" sesuatu saham yang telah kita beli? #technical

Low Budget Trading

Traders always said that we don't huge amount of money to trade. So, what is the best way to trade with a budget less than RM 3000? #basic

Tips & pengalaman seasoned trader utk newbie

1. Good practice utk trade ikut lot atau ikut value modal? 2. Adakah tuan practice risk:reward ratio? 3. Theoretically, daily trader atau swing trader profit lg tinggi? 4. Untuk jadi full time trader, in rule of thumb, brp capital yg kene ada? 5. Perkara yg tuan wish tuan tau waktu tuan mula trading. #basic

Maksud VWAP

Coach, boleh explain apa maksud VWAP dalam platform? #tradingplatform

Gann Chart

iSaham Gann vs Traditional Gann & how to trade #technical

FA atau TA atau Sentiment

Strategi yang kita pakai cthnya midterm berdasarkan TA, tapi kacau sebab isu semasa seperti us-iran clash, langkah Sheraton, covid19 etc. Boleh komen atau nasihat untuk handle situasi begini. Adakah pergantungan hanya pada TA tidak sesuai? #others

KLCI

adakah akan berlaku lg penjualan besar-besaran lpas ni #others

Portfolio

Di dalam I Saham Portfolio (set column) Screener apa sahaja yang patut dirujuk, untuk short trading? #screener

Dividen

Coach, adakah strategi beli stock sehari sebelum ex dan menjual masa ex date strategi yang baik untuk mendapat dividen walaupun harga adjust lepas ex. Jadi apakah strategi yang terbaik untuk dividen, beli dan hold for long term? Terima kasih #fundamental

strategi saham

Kalau long term strategi bila jadi macam kes coronavirus nih kita cut loss @ biar jer? #basic

Bangkit dari kejatuhan teruk

Sekiranya episod kejatuhan spt 2008 berlaku, harap dapat share sektor saham atau dua tiga kaunter yg boleh diperhatikan ketat2 supaya dapat pulangan melebihi 200%. Tk coach. #