ASAS

18-MAY-2019

Cara Membeli IPO menggunakan Maybank2u


 


Nak beli IPO ni mudah sahaja. Anda cuma perlu ada akaun bank, CDS dan modal. Tutorial ini akan mengajar anda cara-cara nak beli IPO menggunakan Maybank2u. Sebelum itu anda disarankan ikut panduan strategi IPO iSaham dulu sebelum membuat belian untuk mengoptimumkan modal pelaburan anda. Teruskan bacaan di bawah untuk cara membeli IPO menggunakan Maybank2u.

1. Log masuk ke Maybank2u

Macam biasa, masukkan username dan password.

Maybank login

2. Pergi ke page Investment

Dari laman utama akaun Maybank2u, cari link Apply di bahagian atas kanan (label no 1 dalam gambar) dan klik Investment (label no 2). Sekiranya anda belum hubungkan akaun CDS, setelkan dulu dengan klik Link Account (label no 3). Sekiranya dah hubungkan akaun, terus tekan Apply Now di bahagian eIPO (label no 4).

Maybank Investment

3. Link akaun CDS

Sekiranya anda dah buat step ni, boleh langkau ke step seterusnya. Link no 3 tadi akan bawa anda ke page untuk Link CDS. Anda cuma perlu masukkan nombor akaun CDS, masukkan nama pilihan anda untuk akaun ini dan Submit. Pastikan nombor akaun tu betul. Jangan tersilap masuk ke akaun orang lain.

Maybank Link CDS

4. Membuat permohonan IPO

Dari link no 4 di atas tadi, anda akan dibawakan ke page permohonan untuk eIPO. Kalau dah hubungkan akaun CDS, anda tak perlu lagi masukkan CDS account no. Klik saja ruangan Favourite CDS Account, dan pilih akaun CDS anda. Klik pada saham pilihan dan isikan jumlah lot saham yang ingin dibeli (disarankan mengikut tier). Tandakan (✔) pada ruangan di bawah untuk menandakan anda sudah baca dokumen yang terlibat. Kemudian klik Submit.

Maybank eIPO form

5. Semak, ubahsuai atau sahkan pembelian

Anda sudah berada di step terakhir. Dekat page ini, anda boleh semak semula pembelian anda kalau ada apa-apa yang perlu diubah, contohnya nak tambah jumlah unit. Kalau dah puas hati, boleh terus klik butang Confirm untuk menghantar permohonan eIPO.

Maybank eIPO confirm order

So itu sahaja caranya untuk mohon IPO. Selepas sahkan pembelian anda bolehlah tunggu pengumuman cabutan sama ada dapat atau tidak.


< kembali ke laman blog utama